Hartie manuala, textura si emotii

Share

Cand am inceputut sa fac invitatii de nunta (in urma cu multi ani),  prima hartie de care m-am indragostit a fost hartia amalfitana.. Eram in vacanta in Florenta si plimbandu-ma pe strazile pline de farmec am gasit un magazin mic, cu o vitrina fermecatoare (cum parca numai italienii stiu sa o decoreze) de care m-am indragostit brusc… era un magazin pe papetarie personalizata plin de cartoane speciale, sigilii, ceara, agende din piele fina, seturi de caligrafie si multe altele. Mai am si acum pozele pe care le-am facut din exteriorul magazinului.

Vanzatorul (care era de fapt proprietarul magazinului) mi-a spus povestea hartiei amalfitane si a minunatelor produse pe care le vindea in micutul dar cochetul sau magazin.  Atunci s-a produs un declic si am stiut ca vreau sa fac asta si sa impart acesta pasiune a mea cu cei ce iubesc lucrurile facute artizanal, handmade, unice si speciale prin povestea pe care o au.

 

Hartia manuala provine de pe Coasta Amalfi, zona recunoscuta in intreaga lume pentru mestesugul prelucrarii hartiei invatat de la arabi in jurul secolului al XII-lea. Pastrand aceeasi traditie glorioasa si lunga de secole si folosind instrumente autentice, realizarea hartiei artizanale are la baza tesaturi din bumbac care prin procese manuale sunt transformate intr-o hartie extraordinara.

Trebuie sa o atingi si te vei indragosti pe loc de textura ei pufoasa si nuanta de ivory care imprumuta parca din lumina ce mangaie coasta Amalfitana!


Acest tip de hartie este folosita in prezent  pentru corespondenta de casele regale ale Europei, institutii de prestigiu si  bineinteles  de catre Sfantul Scaun, Vatican. Carti de vizita, foi cu antet, invitatii, carduri cu nume, meniuri… toate acestea pot fi realizata din minunata hartie artizanala ce creeaza emotii reale la simpla atingere.

Fie ca vorbim de invitatii, carduri, plicuri si tot ceea ce inseamna papetaria necesara unui eveniment, hartia manuala este o prima optiune pentru a da un aer elegant si distinct acestora. Cu o textura delicata, hartia manuala va fi un succes in randul invitatilor ce vor ramane impresionati de calitatea acesteia.

Plicul realizat din hartie manuala  accesorizat cu un sigiliu din ceara si initiale sau logo pe plic vor face o prima impresie exceptionala. Daca esti la fel ca mine si iti plac lucrurile cu “istorie”, care spun povesti si ne dezvaluie traditii si mestesuguri stravechi, poti avea ca prima optiune in papetaria ta hartia amalfitana.

Iti las mai jos un video realizat pe Coasta Amalfi care surprinde imagini din procesul de productie al hartiei manuale, este in italiana dar destul de usor de inteles:)

Daca te-am inspirat cu detaliile mele, sper sa nu ratezi ocazia cand esti in zona sa vizitezi un atelier care realizeaza artizanal acest tip de hartie sau macar sa iti acorzi un scurt timp sa vizitezi o librarie (cartolerie) in care vei vedea toate aceste produse si te vei putea bucura de textura, mirosul lor specic si istoria de mii de ani.

A rivederci:)

Monica

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *